ELÄINFYSIOTERAPEUTTI

KAISA URBANUS

Eläinfysioterapeutti

 

Eläinfysioterapeutti on pohjakoulutukseltaan ihmisten Fysioterapeutti AMK (3,5v),  joka on käynyt tämän lisäksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa Eläinfysioterapian täydennyskoulutuksen (1,5v). Eläinfysioterapeutiksi valmistumiseen vaaditaan siis opiskelua yhteensä 5 vuoden ajan. Suomessa fysioterapia on Valviran alaisuudessa toimiva toimiala.

 

 

Mitä eläinfysioterapia on?

 

Eläinten fysioterapiassa tutkitaan, hoidetaan ja ennaltaehkäistään eläinten erilaisia tuki- ja liikuntaelinten ongelmia, neurologisia vaivoja ja erilaisia kiputiloja. Fysioterapialla voidaan kuntouttaa muun muassa leikkauksen jälkeen eläimen toimintakykyä, hoitaa urheilevan eläimen kehon ongelmia ja pitää seniorieläimen elämänlaatua yllä. Eläinten fysioterapiaan ovat tervetulleita kaikenlaiset koirat ja hevoset, eläinlääkärin lähetteellä tai ilman. 

 

 

Mitä eläinfysioterapiassa tehdään?

 

Fysioterapeuttinen tutkimus pitää usein sisällään eläimen omistajan alkuhaastattelun, fysioterapeuttisen analyysin eläimen liikkumisesta, palpoinnin eli eläimen rakenne tunnustellaan läpi mahdollisten aristuksien varalta, eläimen rakenteen arviointia (lihassymmetria, luiset rakenteet, ryhti), lihasten ja nivelien liikelaajuuksien tutkimista, johtopäätöksien tekemistä ja hoitosuunnitelman laatimista.

 

Fysioterapeutti laatii eläimelle hoitosuunnitelman ja hoito voi pitää sisällään esim. manuaalista käsittelyä (pehmytkudoskäsittely, fasciakäsittely, mobilisointi, traktio, manipulointi, stabilointi), terapeuttista harjoittelua (puomi- tai rimaharjoittelu, tasapaino- tai koordinaatioharjoittelu, venyttelyharjoituksia yms.), ohjausta ja neuvontaa omistajalle ja hoitojakson tavoitteiden asettamista sekä seurantaa yhdessä omistajan kanssa.